Čaj a zdravie s TEEKANNE

Čaj je jedinečný nápoj, ktorý posilňuje telo, aj dušu. Už len jemná vôňa viac ako 150 účinných látok a príjemná chuť nabvodia v človeku pocit pokoja a mobilizujú jeho vnútornú energiu

Čaj je však viac než len chutný nápoj.

Jeho pozitívny vplyv na naše zdravie je známy už tisícročia. Už niekoľko desaťročí vedci pozorujú, že ľudia, ktorí pijú čaj sú zdravší než tí, ktorý čaj nepijú.

Menej sa u nich objavuje rakovina a zelený zákal, netrpia toľko na srdcovo-cievne ochorenia a majú zdravšie zuby. Mnoho vedeckých štúdií skúmalo dôvody prečo je to tak.

Zloženie čaju

Moderná analytika nachádza stále viac látok, ktoré čaj obsahuje. Zatiaľ sa vedci zhodujú na počte vyše 400 látok. Podstatná je skupina poly-fenolov (predtým nazývané triesloviny alebo taníny), ktorá predstavuje približne 30 % a kofeín (predtým nazývaný teín) ktorý predstavuje až 5 % látok.

Ďalej sa v čaji nachádzajú éterické oleje, stopové prvky, minerálne látky, enzýmy, aminokyseliny, vitamíny, fluorid, a iné.
Počas spracovania čaju na biely, žltý, čierny, či oolong časť zložiek zostáva nezmenená, časť polyfenolov sa zmení a vznikajú nové látky. Vznikajú napríklad katechíny, vytvárajú sa pigmenty a mení sa chuť. Najviac katechínov, najmä epigalokatechín galát, ktorý je dôležitým antioxidantom, sa nachádza v zelenom a bielom čaji, pretože sa najmenej konvertujú na pigmenty a iné účinné látky.

Prečo je čaj taký zdravý?

Túto vlastnosť čaju spôsobuje vzájomné pôsobenie  mnohých obsiahnutých látok, ktoré spolu s polyfenolmi a kofeínu ľuďom dodávajú energiu a zároveň chránia proti negatívnym vplyvom každodenného života.

Čo sú to antioxidanty a ako pôsobia?

Antioxidanty chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Voľné radikály vznikajú pri látkovej výmene v organizme, tvoria sa však aj vtedy, ak je človek vystavený škodlivým vplyvom životného prostredia, cigaretovému dymu a UV žiareniu. Ak sa nechránime pred voľnými radikálmi, môžu poškodiť náš organizmus a naše DNA podieľať sa na vzniku rakoviny. Antioxidanty pomáhajú nášmu telu rôznymi spôsobmi. Posilňujú náš imunitný systém, predchádzajú ochoreniam ciev a vysokému tlaku, chránia pred ochoreniami kože a pred zubným kazom, znižujú riziko rakoviny, a dokonca spomaľujú proces starnutia buniek.

Pre zdravé srdce
Ochorenie srdca a krvného obehu je, bohužiaľ, v západných krajinách najčistejšou príčinou úmrtia. Arterioskleróza vedie k zúženiu ciev, a tým k vyššiemu riziku infarktu. Vedecké prieskumy preukázali, že v čaji obsiahnuté antioxidanty spomaľujú zanášanie ciev, a tým predchádzajú ochoreniam srdca a krvného obehu. To znamená, že milovníci čaju majú značne znížené riziko kôrnatenia tepien a srdcového infarktu. Obzvlášť mnoho antioxidantov je obsiahnutých v zelenom a bielom čaji. Šálka zeleného čaju je teda skutočná srdcovka.
Zdroj: Dr. Oec. Troph. Eva-Maria Schröder, Tutzing (výsledky rotterdamskej štúdie)
Posilnenie imunitného systému
Zelený čaj, ktorý sa už pred 3000 rokmi v Číne používal na liečenie, sa vďaka svojim pozitívnym účinkom a jedinečnej chuti stal rýchlo národným nápojom. Nerovnováha môže v našom tele podporiť tvorbu voľných radikálov, ktoré napádajú bunky, a tým môžu poškodiť zdravie. V mnohých štúdiách sa preukázalo, že v zelenom čaji obsiahnuté antioxidanty tieto radikály neutralizujú, a tým posilňujú imunitný systém.
Zdroj: Prof.Dr.rer.nat. Peter Imming, inštitút farmaceutickej chémie, Phillips-Univerzita Marburg.
Vyrovnaná hladina cholesterolu
Čierny čaj, a predovšetkým zelený čaj môže vo veľkých dávkach výrazne znížiť hodnoty cholesterolu - tzv. zlého LDL cholesterolu (Lipoproteín s nízkou hustotou sa považuje za rizikový faktor srdcového infarktu a mŕtvice), dokonca až o 16 %. K tomuto, i pre vedcov zaujímavému výsledku dospela čínska štúdia. Čaj teda môže preukázateľne pomôcť znížiť hladinu cholesterolu.
Zdroj: Dr. David Maron, Vanderbitt-Univerzita (Nashville/Tennessee)
Dostatočný príjem tekutín
Dostatočný príjem tekutín - minimálne 2 litre denne - je hlavným predpokladom zdravej telesnej i duševnej výkonnosti. Pre milovníkov čaju je jednoduché pokryť denný príjem tekutín, a zároveň svoje telo zásobovať vitamínmi a minerálnymi látkami. Čierny a zelený čaj nemajú kalórie, osviežujú telo a ducha, chutia dobre, a ideálne zaženú smäd.
Zdroj: Dr. Med. Christian Matthai, Dr. Med. René Wenzl, autor knižky "Liečivá strava".
Pružná, zdravá pleť
Slnečné lúče obsahujú UV-žiarenie, ktoré spôsobuje celulárne poškodenie, vedúce k predčasnému starnutiu, k spáleninám a napokon k rakovine kože. Dostatočná ochrana pred týmto škodlivým žiarením je preto veľmi dôležitá. Antioxidanty zeleného čaju chránia pred poškodením kože spôsobeným slnečným žiarením a udržujú pleť dlhšie mladú a pružnú. V zelenom čaji obsiahnuté minerálne látky a vitamín C pôsobia zároveň proti tvorbe vrások a pomáhajú napr. pri liečení pokožky spálenej od slnka.
Zdroj: Dipl.oec.troph. Katrin Raschke, Prof. Dr.med. Helmut Mann
Viac energie
Kofeín a polyfenoly v čaji spôsobujú, že čaj nielen osvieži a uhasí smäd, ale aj posilní koncentráciu a zásobí telo energiou. Na rozdiel od kávy dodáva čaj kofeín telu pomaly a pôsobí tak dlhšiu dobu povzbudzujúcim spôsobom. Ďalšia výhoda: účinok čaju sa dá ovplyvniť dobou lúhovania čaju. Pri krátkom lúhovaní (2-3 minúty) obsahuje čaj predovšetkým kofeín, po 4-5 minútach sa zvýši podiel polyfenolov a čaj pôsobí priaznivo na žalúdok.
Zníženie rizika rakoviny
Početné vedecké štúdie preukázali, že pravidelný vysoký príjem zeleného čaju (minimálne 10 šálok denne) znižuje výrazným spôsobom riziko rakoviny. Predovšetkým pri rakovine žalúdka a čreva je prevencia vysoká. Za ochranné faktory považujeme predovšetkým antioxidanty a vitamín C, ktoré sú v zelenom čaji hojne obsiahnuté. Čaj nepôsobí však iba preventívne, ale môže taktiež potlačiť rast existujúcich tumorov a vznik metastáz.
Zdroj: Dr. Barbara Bertram, Nemecké centrum pre výskum rakoviny Heidelberg
Žiarivý úsmev
Stačí jedna šálka denne a riziko vzniku zubného kazu sa zníži až o 50 %! Vďačíme za to predovšetkým fluoridu, ktorý je obsiahnutý v čaji a posilňuje zubnú sklovinu. Antioxidanty však tiež významne prispievajú k prevencii zubného kazu, pričom pôsobia antibakteriálne a zabraňujú tvorbe zubného plaku. Zubný kaz tak nemá šancu.
Zdroj: Ulrich Engelhardt, Inštitút potravinárskej chémie technickej univerzity Braunschweig
Pitie čaju preukázateľne prospieva zdraviu
Čaj, a to predovšetkým zelený čaj, obsahuje vysoko účinné antioxidanty, ktoré hubia tzv. voľné radikály v tele a pôsobia pozitívne na ľudský organizmus a imunitný systém. Početné štúdie dokazujú, že čaj pomáha proti vysokému krvnému tlaku a upchávaniu ciev, znižuje hladinu cholesterolu a má dokonca preventívne účinky proti rakovine. Ďalším vedľajším efektom je spomalenie procesu starnutia buniek v tele. Mnoho dôležitých minerálnych látok ako je fluór, železo, zinok, vápnik a draslík zaisťujú dobrý zdravotný stav a pomáhajú Vám zostať fit.
Zdroj: Dr.med.Christian Matthai, Dr.med. René Wenzl, autor knižky "Liečivá strava"

Štastie v malých dávkach

Neuveriteľne lahodné jahodové mini tortičky so šľahačkou vám prinesú radosť.

Pozrite sa na recept

TEEKANNE na facebooku.

Navštív náš facebook a sleduj novinky zo sveta TEEKANNE.

Sledovať

TEEKANNE na instagrame

Navštív náš instagram a sleduj
novinky zo sveta TEEKANNE.

Sledovať