Návod Na Prípravu

Ukážeme Vám, aká dôležitá je voľba správnej vody, akú dobu lúhovania odporúčame, a ako môžete rôznymi prísadami zavŕšiť svoj zážitok z čaju.

Učte se od znalcov!

Jörg Sakulowski, hlavný degustátor spoločnosti TEEKANNE, prisahá na zásadu „až vďaka správnej príprave sa z pitia čaju stáva pôžitok“. Ak sa budete riadiť šiestimi zlatými čajovými pravidlami, nestojí Vám k dokonalému čajovému pôžitku nič v ceste!

Jörg Sakulowski
Pravidlo č. 1
značky
Používajte len známe značky čajov. Sú zaručene vyrobené z vysoko kvalitných druhov čaju.
Pravidlo č. 2
Voda
Podľa možnosti používajte svoju domácu vodu z vodovodu, pretože poznáte jej chuť a vnímate ju ako „neutrálnu“. Inak používajte neperlivú vodu s pokiaľ možno minimálnou vlastnou príchuťou, napr. Volvic a iné. Čierny čaj sa zásadne zaliava vriacou vodou.
Pravidlo č. 3
Vriaca voda
Silne chlórovanú vodu nechajte 2-3 minúty prejsť varom, aby sa mohol usadiť vápnik a uniknúť chlór. Nevarte však vodu príliš dlho.
Pravidlo č. 4
Horúca voda
Čajovú konvicu vypláchnite horúcou vodou a predhrejte.
Pravidlo č. 5
Silná príprava
Čaj chutí lepšie, keď je pripravený silný. Preto dajte do konvice radšej o jedno vrecúško alebo čajovú lyžičku viac. Čaj podávajte s cukrom alebo sladidlom a s mliekom alebo smotanou (nie mlieko z konzervy), prípadne s citrónom.
Pravidlo č. 6
Čas lúhovania
Čaj sa musí nechať lúhovať. Doba lúhovania závisí od toho, ako chcete čaj piť a od druhu čaju (čierny čaj, zelený čaj, bylinkový čaj, a pod.). Odporúčanú dobu lúhovania nájdete na všetkých našich produktoch a tiež na internete v časti informácií o produktoch.
Tipy na prípravu zeleného čaju

Tipy na prípravu zeleného čaju

Na jednu šálku zeleného čaju stačí v priemere o niečo menšie množstvo čaju ako pri príprave čaju čierneho. Rozlišujeme tri tradičné spôsoby prípravy:

Poznáme 3 tradičné spôsoby prípravy:

Varianta 1

Čaj zalejeme vriacou vodou. Po 5 minútach je nápoj najvýdatnejší.

Čaj zalejeme vriacou vodou. Po 5 minútach je nápoj najvýdatnejší.

Varianta 2

Vodu privedieme do varu a necháme ju vychladnúť na cca 60 °C. Potom čaj zalejeme a necháme cca 3 minúty lúhovať.

Vodu privedieme do varu a necháme ju vychladnúť na cca 60 °C. Potom čaj zalejeme a necháme cca 3 minúty lúhovať.

Varianta 3

Vodu uvedieme do varu, čaj na krátko zalejeme a vodu ihneď naspäť vylejeme. Potom čaj zalejeme druhýkrát a necháme 2-3 minúty lúhovať.

Vodu uvedieme do varu, čaj na krátko zalejeme a vodu ihneď naspäť vylejeme. Potom čaj zalejeme druhýkrát a necháme 2-3 minúty lúhovať.

Ešte jeden tip na zapamätanie

Čaj je veľmi citlivý prírodný produkt. Treba ho skladovať na suchom a chladnom mieste. Dbajte na to, aby čaj bol po použití opäť riadne uzavretý v plechovej krabici alebo v tmavej sklenenej nádobe, aby nestratil svoju jemnú arómu. Čierny čaj by mal byť uchovávaný oddelene od aromatizovaných, bylinkových alebo ovocných čajov a korenia. Vyhnete sa tak nežiadúcemu ovplyvneniu arómy citlivého čierneho čaju. 

Skladovanie čierneho čaju

Čierny čaj treba skladovať oddelene od ochutených, bylinkových a ovocných čajov a od korenín.

Čajová Kultúra Vo Svete

Iný kraj, iný mrav…

Čaj je dôležitou súčasťou spoločnosti. V mnohých oblastiach sveta nie je čaj iba nápojom, ale predstavuje filozofiu, ktorá je pevne zakorenená v danej kultúre. V priebehu času sa ustálili pevné pravidlá pri zaobchádzaní s týmto prírodným produktom.

  • Amerika
  • Nemecko
  • Anglicko
  • Japonsko
  • Rusko
  • Škótsko

Amerika

V Amerike neexistuje jednotná príprava čaju.

Podľa pôvodu jednotlivých obyvateľov Ameriky sa čaj pripravuje na najrôznejšie spôsoby. Amerika je však priekopníkom ľadového čaju. Vynájdený bol už v roku 1904, keď obchodník s čajom, Richard Blechynden, v jeden horúci letný deň zalial kocky ľadu čajom. Dnes je ľadový čaj s cukrom a citrónom jedným z najobľúbenejších nápojov v Amerike.

Nemecko

Vo Východnom Frízsku sa pije takmer toľko čaju ako v Anglicku. Jeho obyvatelia boli prvými, ktorí pili v Nemecku čaj.

Silný čaj s trochou rumu sa stal veľmi rýchlo obľúbeným nápojom. Ani dnes neutícha tradičná, viac než 300 rokov stará láska Východofrízanov k čaju. Až päťkrát denne si dopraje pravý Východofrízan tri „Koppkes“ - Východofrízania tvrdia, že vypiť menej než tri šálky čaju denne nie je východofrízske.

Obyvatelia považujú východofrízsky čaj za základnú potravinu, zmes sa skladá prevažne zo severovýchodných indických Assam čajov. Do šálky ide najskôr veľký kus kandizovaného cukru - zvaný „Kluntje“ - ten sa zaleje čajom a pridá sa trochu „rohmu“ (šľahačková smotana) - miešať sa nemá. Tak si vychutnávajú východofrízski milovníci čaju najskôrv čaj s „wulkje“ (šľahačkový obláčik), potom trpkú chuť čaju, a nakoniec sladený čaj na dne šálky.

Anglicko

Pre Angličanov je čaj a pitie čaju viac než tradícia či hrejivý nápoj: urobili si z neho životný štýl. Angličan vypije v priemere až šesť šálok čaju denne.

Prvú šálka čaju si dá často ešte pred raňajkami: takzvaný skorý ranný čaj. Následne pije raňajkový čaj, a napokon tradičný čaj o piatej. Angličania pijú silný čaj a podávajú ho s čerstvým mliekom. Mlieko patrí do šálky ako prvé. V dvadsiatom storočí povýšili Angličania čaj o piatej na spoločenskú udalosť, ku ktorej patril vo vyšších vrstvách elegantný odev, drahá čajová súprava a vybrané pokrmy v podobe sušienok a koláčov.

Japonsko

Japonská čajová ceremónia, odvodená od zen-budhizmu, je vypracovaná do najmenšieho detailu.

Na túto umeleckú formu pitia čaju sa pri zvláštnych príležitostiach používalo špeciálne príslušenstvo a zelený práškový čaj zvaný Matcha, ktorá sa metličkou na čaj v šálke ušľahala do krémova. Každý hmat čajovej ceremónie je presne stanovený.

Rusko

V strede pozornosti ruskej čajovej tradície je samovar, veľká nádoba z medi, bronzu alebo porcelánu.

Na vrchu sedí konvička („čajník“) s extrémne silne vylúhovaným čajom. V samovare sa čajová voda udržiava na bode varu pomocou rozžeraveného dreveného uhlia, ktoré sa nachádza v rúre v strede nádoby. Dnes sa samovar ohrieva aj elektricky. Pomocou malého kohútika sa horúca voda načapuje z nádoby s vodou do šálky. Pridá sa silný čaj z čajníka v pomere 1/3 až 2/3.

V Rusku sa čaj pije často bez mlieka a väčšinou z pohárov. Obyvatelia ázijsko-moslimského etnika pijú čaj aj s mliekom.

Obľúbeným spôsobom je aj pitie silného horúceho čaju s kocou cukru, či trochou marmelády v ústach.

V strednej Ázii (Južný Kazachstan, Kirgizsko, Uzbekistan, Turkmenistan, Tadžikistan) sa pije takmer výhradne iba zelený čaj.

Škótsko

Keď si šálku čaju vychutnávajú Škóti,

pridajú najprv trochu (občas i trochu viac) whisky do šálky, pridajú štipku cukru, prelejú zmes silným horúcim čajom a všetko zavŕšia smotanou.

Štastie v malých dávkach

Neuveriteľne lahodné jahodové mini tortičky so šľahačkou vám prinesú radosť.

Pozrite sa na recept

TEEKANNE na facebooku.

Navštív náš facebook a sleduj novinky zo sveta TEEKANNE.

Sledovať

TEEKANNE na instagrame

Navštív náš instagram a sleduj
novinky zo sveta TEEKANNE.

Sledovať