Všetko o čaji

Otázky a odpovede

Zelený a čierny čaj sa nelíšia pôvodom, nakoľko pochádzajú z rovnakého čajovníka. Rozdiel však vzniká pri ich výrobnom procese. Čierny čaj totiž na rozdiel od zeleného čaju podstupuje proces fermentácie.

Všeobecne, všetky potraviny, okrem minerálnej a stolovej vody, obsahujú určitú výživovú hodnotu a dodávajú telu energiu. Každopádne, výživové hodnoty jednotlivých potravín sa líšia a rovnako je to aj s čajom. Dôvodom je rôzny podiel bielkovín, uhľohydrátov, proteínov a tukov v potravine, ako aj rôzny podiel alkoholu a organických kyselín, ktoré sa zohľadňujú pri výpočte obsahu energie.

Nakoľko sa naše bylinné a ovocné čaje skladajú z mnohých rôznych sušených rastlinných a ovocných častí, aj čaje obsahujú všetky výživné hodnoty plodov a bylín z ktorých sa skladajú. Výživné látky prechádzajú pri výrobe čaju čiastočne do extraktu a odovzdávajú spoločne s aromatickými látkami typickú chuť a aj nepatrnú výživovú hodnotu.