Často kladené otázky
Čaj má dlhú a zaujímavú minulosť, vzrušujúcu a príjemnú budúcnosť. O to menej prekvapujúce je, že o čaji vzniká tak veľa zaujímavých a milých otázok. V TEEKANNE Vám radi odpovieme na Vaše otázky a pomôžeme Vám odhaliť delikátne tajomstvá tohto aromatického nápoja.
Povlak, ktorý sa po ochladení čaju usadí na okraji šálky a zakalí čaj, sa označuje ako čajová smotana a vzniká komplexným spojením kofeínu, polyfenolov, proteínov a solí vápnika a horčíka, minerálov, ktoré vytvárajú tvrdosť vody. Vplyvom kyslíka zo vzduchu sa veľké molekulárne štruktúry nedokážu rozpustiť vo vode a oddelia sa. Čím je tvrdšia voda (čím viac solí vápnika a horčíka obsahuje), tým viac povlaku sa vytvorí.
Nasadením vodných filtrov, ktoré vodu zmäkčujú, sa zabráni tvorbe povlaku.
Vodu môžete poprípade variť o 2 – 3 minúty dlhšie. Tým sa vo vode rozpustený uhličitan vápenatý stane nerozpustným a usadí sa na dne ako tzv. vodný kameň.
Tvrdosť vody vo Vašom regióne môžete zistiť na príslušnej vodárni. Povlak nijako neovplyvňuje chuť čaju ani neohrozuje Vaše zdravie.
Po dlhšom používaní sa v čajníku usadí patina. Patina neovplyvňuje chuť čaju a nemusí sa odstraňovať. Čajník by sa mal pred a po použití vypláchnuť horúcou vodou. Čajník by sa nemal umývať prostriedkom na umývanie riadu.
Čaj by sa mal skladovať vždy v dobre uzatvárateľných nádobách, chrániť pred teplom a byť v absolútnom suchu. K tomuto sa hodia čajové dózy z plechu, tmavého skla alebo porcelánu. Plastové nádoby nie sú vhodné. Všetky používané nádoby by mali byť určené iba na čaj, aby sa jemná aróma čaju neovplyvnila.
Britská tradícia, ktorá teraz zažíva renesanciu. High Tea je popoludňajší čaj a všetko čo k tomu patrí – obložené sendviče, dezerty, ovocný koláč a, samozrejme, čaj. High tea, je čas na čaj a na maškrtenie.